nieuws

Restauratiepas uit de startblokken

Vakmanschap aantoonbaar met de Restauratiepas! Kwaliteit is een belangrijk aspect binnen het restauratievak. Bedrijven kunnen met het certificaat Erkend Restauratie Bouwbedrijf of via de Kennis & Kunde registratie, hun vakmanschap aantonen. Maar hoe zit het met de individuele restauratievakman?

profiel.jpg 500_Rob_van_Dartel.jpg

Er is duidelijk behoefte aan kwalificatie van persoonlijk vakmanschap. Daarom ontwikkelt het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen de Restauratiepas.

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen pakt hiermee een lang gekoesterde wens uit de restauratiebranche op. Van mei 2017 tot en met december 2017 loopt er een pilot voor de Restauratiepas.

De Restauratiepas is een elektronisch portfolio, waarin de restauratievakman alles kan vastleggen wat van belang is om zijn vakmanschap aan te tonen

Tijdens zijn opleiding, maar zeker ook daarna, want het restauratievak leer je in de praktijk, aangevuld met vervolgopleidingen, cursussen en trainingen. Belangrijk dus om vast te leggen wat je allemaal leert als vakman.

In een persoonlijk portfolio kan de vakman met foto’s en filmpjes (delen van) werkstukken laten zien. In omschrijvingen kunnen technische details benoemd worden. Ook kunnen referenties van opdrachtgevers, leermeesters of daartoe gekwalificeerde andere mensen opgenomen worden. Natuurlijk kunnen diploma’s en certificaten van opleidingen en cursussen worden opgenomen in het portfolio. De vakman bepaalt zelf welke delen van het portfolio zichtbaar zijn in de Restauratiepas. En de vakman kiest zelf aan wie hij de Restauratiepas toont. Zijn portfolio is dus niet openbaar, zoals bijvoorbeeld een profiel op Linkedin.

Restauratievaklieden zijn natuurlijk vaak op pad en werkzaam op allerlei plekken. De Restauratiepas is daarom als app op de mobiele telefoon beschikbaar om dingen te laten zien of om ter plekke dingen toe te voegen.

Om de Restauratiepas goed uit te testen in de praktijk loopt van mei tot december 2017 een pilot. Om te beginnen kunnen restauratietimmermannen, -metselaars, en leidekkers hun kennis en kunde documenteren in de Restauratiepas. Later worden ook andere vakdisciplines toegevoegd, zoals bijvoorbeeld restauratievoegen, -steenhouwen, enzovoort.

We verwachten de Restauratiepas in januari 2018 beschikbaar te kunnen stellen voor meerdere vakdisciplines. Dan worden ook de voorwaarden bekend waaronder vaklieden, al dan niet via hun werkgever, gebruik kunnen gaan maken van de Restauratiepas.

Lees hier ons nieuwsbericht met reacties van deelnemers aan de pilot: Rob maakt zijn vakmanschap aantoonbaar met de Restauratiepas.

 
Deventer WerktalentNationaal Centrum ErfgoedopleidingenGemeente HoogeveenW.A. van Lieflandschool GroningenLeerwerkloket TwenteACPHibaGemeente EnschedeSBCMCvitesZP Okéat.groepROC van TwenteZZP NederlandNedap healthcareDe Stuw, sociaal werkParaginGemeente MeppelCarmel College Salland
Deventer WerktalentNationaal Centrum ErfgoedopleidingenGemeente HoogeveenW.A. van Lieflandschool GroningenLeerwerkloket TwenteACPHibaGemeente EnschedeSBCMCvitesZP Okéat.groepROC van TwenteZZP NederlandNedap healthcareDe Stuw, sociaal werkParaginGemeente MeppelCarmel College Salland